25 lat Fundacji Nasza Ziemia i Akcji Sprzątanie świata - Polska :: 1994-2018 Sprzątanie świata - Polska 2018. Akcja jubileuszowa. Eko Odkrywcy 6 facebook Strona Miry

 

NIE ZJADŁEŚ? WEŹ ZE SOBĄ DO DOMU. 
JUŻ JUTRO ŚWIĘTUJEMY DZIEŃ ZIEMI!

22 kwietnia (piątek) obchodzony jest Dzień Ziemi, znany również jako Światowy Dzień Ziemi tego dnia Warszawskie restauracje AIOLI Cantine Bar Café Deli i AIOLI inspired by MINI wraz z Fundacją Nasza Ziemia łączą swe siły, chcąc promować postawy ekologiczne w społeczeństwie, w tym również Gości restauracji.

Celem współpracy AIOLI i Fundacji Nasza Ziemia jest zwrócenie uwagi na szczególny problem dotyczący branży gastronomicznej – mianowicie marnotrawstwo jedzenia, co w tym sektorze jest nieuniknione. W związku z tym już piątek 22 kwietnia restauracje AIOLI i Fundacja Nasza Ziemia chcą zachęcić Gości do zabrania niespożytego jedzenia ze sobą do domu, unikając tym samym generowania odpadów spożywczych.

W Polsce, jak podają dane Eurostatu z 2006 roku, opublikowane w raporcie Komisji Europejskiej w październiku 2010 r., marnuje się blisko 9 mln ton żywności. Produkcja odpowiedzialna jest za marnowanie blisko 6,6 mln ton odpadów żywnościowych, gospodarstwa domowe ponad 2 mln ton, natomiast inne źródła to 0,35 mln ton. Powyższe dane sytuują Polskę na 5 pozycji państw marnujących jedzenie w Unii Europejskiej, za Wielką Brytanią, Niemcami, Francją i Holandią. Warto tylko podkreślić, że w krajach zachodnich skala marnowania żywności jest większa wśród konsumentów, natomiast w Polsce dane Eurostatu wskazują na branżę spożywczą jako główne źródło marnowania.

W Polsce do wyrzucania niespożytej żywności przyznaje się 60% badanych korzystających z internetu (Millward Brown SMG/KRC na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, wrzesień 2015 r.).

Najczęściej marnują się:
pieczywo (49%), owoce (39%), wędliny (38%), warzywa (37%), jogurty (33%), sery (16%), ziemniaki (13%), mleko (13%), dania gotowe (10%), mięso (8%).

AIOLI Cantine Bar Café Deli i AIOLI inspired by MINI

To jedne z najjaśniejszych gwiazd na mapie stołecznej gastronomii. W industrialnych, ale ciepłych wnętrzach intensywny rytm miasta spotyka się ze świeżą i prostą południową kuchnią, której  symbolem jest sos aioli - jeden z najprostszych i najstarszych sosów na naszym kontynencie. Z otwartej na salę kuchni wychodzą charakterystyczne dla AIOLI potrawy: śniadania, przekąski, sałaty, sadwiche, pasty, burgery i pizze Szef kuchni Piotr Trendak regularnie zaskakuje sezonową,  spontaniczną kuchnią. Każdego wieczoru gra DJ, dzięki czemu restauracje tętnią życiem niczym najpopularniejsze kantyny miast Europy.

 
 

Archiwum aktualności

2018 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2017 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2015 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2014 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2012 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2011 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2010 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2009 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2008 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2007 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2006 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2005 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2004 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2003 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2002 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12