Fundusz Naturalnej Energii EkoOdkrywcy5 Nie ma śmieci - są surowce! Sprzątanie świata - Polska 2017 Strona Miry

Smakowitości zza stołu Naszej Ziemi

Na konfrencji prasowej w dn. 14 września serwowaliśmy smaczne ratatouille (wymawiamy: ratatui)  przygotowane osobiście przez Mirę. Ponieważ dostaliśmy wiele zapytań od dziennikarzy o przepis na tę potrawę - nie zostaje nam nic innego jak go tutaj zdradzić ;)

Potrawa jest łatwa do przygotowania - nawet ci, którzy NIE lubią gotować  mogą zabłysnąć talentem ;)

Ratatouille czyli warzywa duszone po prowansalsku

Składniki - porcja dla 6 osób:

Na patelni lub naczyniu żaroodpornym rozgrzać 1 łyżke oliwy i smażyć oliwę na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, na jasnozłoty kolor, często mieszając. Dodać czosnek, pieprz, gałkę muszkatułową, oberżynę i cukinię, obsmażając przez następne 10 min., kilkakrotnie mieszając. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i paprykę, suszone zioła, sól, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Na końcu dodać oliwki.

Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej. Smakuje dobrze z chlebem i serami miękkimi (brie, camembert), albo jako dodatek do dania mięsnego. Mozna przygotować dzień wcześniej, bowiem ratatouille najlepiej smakuje na następny dzień - kiedy składniki się dobrze przemacerują.

Smacznego!

PS. dajcie znać, ilu ludzi Was pochwaliło za wyśmienite ratatoulille!!! :)

 

Archiwum aktualności

2018 1

2017 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2015 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2014 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2012 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2011 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2010 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2009 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2008 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2007 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2006 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2005 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2004 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2003 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2002 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12