25 lat Fundacji Nasza Ziemia i Akcji Sprzątanie świata - Polska :: 1994-2018 Sprzątanie świata - Polska 2018. Akcja jubileuszowa. Eko Odkrywcy 6 facebook Strona Miry


Od dziś łatwiej czytać etykiety!



Małe literki na opakowaniu, które często zlewają się z tłem etykiety? Brak konkretnych informacji na temat pochodzenia mięsa czy mleka? Produkt na opakowaniu którego widnieją soczyste maliny, a w składzie ich nie ma? Nazwa „domowa” szynka, a w składzie dużo dodatków, które domowe nie są… Koniec z takimi zabiegami! Nadchodzą zmiany w etykietowaniu żywności. Ale czy producenci dobrze się do nich przygotowali? Okaże się już niedługo.


Jedno jest pewne, mieli sporo czasu, ponieważ ustawa pojawiła się w roku 2011, a wchodzi w życie z dniem 13 grudnia 2014 roku.

Jakie konkretnie zmiany nas czekają?

Zmiany dotyczą m. in. wielkości czcionki na opakowaniu. Wysokość liter na opakowaniu będzie wynosiła co najmniej 1,2 mm. Jednak w przypadku opakowań lub pojemników, których największa powierzchnia ma pole mniejsze niż 80 cm2, wysokość liter będzie wynosiła co najmniej 0,9 mm. Etykieta musi być również czytelna – kolor tła i liter nie mogą się zlewać i utrudniać odczytania ważnych dla nas informacji.

W listopadzie tego roku głośno było o dziewczynce, która zmarła po zjedzeniu trzech czekoladek. Była uczulona na orzechy ziemne, a informacja na bombonierce nie była jednoznaczna. Zmiany w etykietowaniu dotyczą również zamieszczania informacji o składnikach wywołujących alergie lub reakcje nietolerancji. Takie składniki muszą być wyraźnie wyróżnione, np.pogrubioną czcionką, stylem czcionki albo wielkimi literami. Zamiast informacji: „może zawierać śladowe ilości…” (bo co oznacza słowo „śladowe”?), dopuszczalne jest zamieszczenie informacji „może zawierać …” / „możliwa obecność…”. W przypadku produktów, które w całości składają się ze składników alergennych, producent musi zamieścić komunikat, iż wszystkie składniki są alergenami.

Do tej pory mieliśmy prawo wiedzieć, skąd pochodziły wołowina, miód, oliwa z oliwek, warzywa i owoce. Teraz będziemy znać także miejsce pochodzenia zakupionego mięsa z kóz, owiec, świń i drobiu. Również mamy prawo dowiedzieć się, skąd pochodzi mięso, które jest wykorzystywane jako składnik.

Co więcej, poznamy również miejsce pochodzenia mleka, także tego wykorzystywanego jako składnik w produktach mlecznych. Ta sama zasada obowiązuje także dla produktów zawierających jeden składnik lub dla składników stanowiących więcej niż 50% danego artykułu spożywczego oraz nieprzetworzonych środków spożywczych.

Irytował Was w składzie „olej/tłuszcz roślinny” bez podania konkretnego źródła? To teraz już nie będziecie musieli się zastanawiać, co to za olej/tłuszcz, ponieważ producent musi określić jego rodzaj (np. olej palmowy, słonecznikowy, rzepakowy).

W popularnych marketach sprzedawane jest świeżo wypiekane pieczywo, ale z ciasta mrożonego. W takim przypadku producent będzie musiał wyraźnie zaznaczyć, iż sprzedaje „pieczywo produkowane z ciasta mrożonego”/ „pieczywo produkowane z ciasta głęboko mrożonego”.

chlebW przypadku artykułów spożywczych, które przed sprzedażą były zamrożone, ale sprzedawane są jako rozmrożone, to w ich nazwie musi pojawić się określenie „rozmrożone”. W przypadku mrożonych produktów należy podać datę zamrożenia lub datę pierwszego zamrożenia produktu.

Jeżeli produkty mięsne, surowe wyroby mięsne i produkty rybołówstwa nie są w jednym kawałku, wprowadzono obowiązek podania dodatkowej informacji: „z połączonych kawałków mięsa” lub „z połączonych kawałków ryby” (w przypadku np. paluszków rybnych).

Producent musi podać ilość składnika, który występuje w nazwie produktu (np. napój pomarańczowy) albo został przedstawiony graficznie na opakowaniu (np. banany na butelce napoju). W takim przypadku producent musi podać musi podać informację o ilościowej (procentowej) zawartości konkretnych owoców lub warzyw w danym napoju.

Użycie określeń „wiejski”, „babuni”, „domowy” już nie będzie tak często stosowane. Jeśli produkt będzie miał w nazwie słowo „domowy”,  jego skład musi to potwierdzać.

Pewnie wiele razy spotkaliście się z brakiem składu na maśle, śmietanie, mlecznych napojach fermentowanych lub serze. Obawialiście się, że producent Was oszukuje? Niesłusznie. Jeżeli podczas ich produkcji nie zostały dodane składniki inne niż przetwory mleczne, enzymy spożywcze i kultury drobnoustrojów lub sól potrzebna do produkcji sera (innego niż ser twarogowy i ser topiony), producent nie ma obowiązku podawania składu. Można przyjąć, że mleko w proszku wpisuje się w definicję „niezbędnego składnika mlecznego”, więc w przypadku stosowania go do produkcji np. mlecznych napojów fermentowanych nie ma potrzeby podawania wykazu składników.

Natomiast obowiązkowa jest informacja o dodanej wodzie, jeżeli przekracza ona 5% masy gotowego produktu (jak w przypadku wielu filetów rybnych).

Inne zmiany

Zamiast określenia „sód” producent będzie musiał w wartości odżywczej stosować określenie „sól”. Przy podawaniu wartości odżywczej trzeba będzie stosować: RWS, czyli „referencyjną wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej”, a nie GDA, czyli „wskazane dzienne spożycie” (ale obowiązkowe umieszczenie wartości odżywczej będzie obowiązywało dopiero od 13 grudnia 2016 roku).

Mam nadzieję, że kiedyś będziemy mogli poznać ilość kwasów tłuszczowych typu trans w kupowanych produktach. Jest to dość istotna informacja dla konsumentów, ponieważ dane pochodzące z wielu badań wskazują, że tłuszcze trans zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Również chciałabym, żeby było coraz mniej ignorantów żywieniowych sądzących, że na coś przecież trzeba umrzeć…

Kamila Kweczke
Oby więcej osób czytało etykiety!


źródło: http://ulicaekologiczna.pl/zdrowe-jedzenie-odzywianie/od-dzis-latwiej-czytac-etykiety/

zdjęcie pochodzi z fanpage’a: www.facebook.com/czytamyetykiety

 

Archiwum aktualności

2018 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

2017 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2016 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2015 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2014 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2012 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2011 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2010 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2009 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2008 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2007 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2006 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2005 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2004 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2003 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

2002 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12